Apostil şerhi, yurtdışında geçerli olan resmi belgelerin, Türkiye’de de geçerli olabilmesi için belgeye uygulanan şerhtir. Resmi belgeler sadece bulundukları ülke içerisinde geçerli olurlar. Bu belgelerin farklı ülkelerde de resmi bir belge olduğunu kanıtlayan unsur ise apostil şerhi olmaktadır. Yurtdışında boşanma davası açarak evliliğini yabancı mahkeme kararı ile sonlandıran kişilerin ülkemizde açmaları gereken dava boşanma tanıma tenfiz davasıdır. Boşanma tanıma tenfiz davalarında bireyler, yabancı mahkemede verilmiş olan kararların ülkemizde geçerli olmasını sağlamak adına bir takım belgeler ile birlikte davayı açmalıdırlar. Boşanma tanıma tenfiz davasında gerekli belgelerden birisi de apostil şerhidir. Apostil şerhi olmaksızın açılacak davalarda boşanmanın Türkiye’de tanıması ve tenfizi işlemi gerçekleşmez o yüzden mutlaka belgelerde apostil şerhine ihtiyaç vardır.
Apostil şerhi almak için, apostil şerhi düzenleyen makamlara müracaat edilmelidir. Bu makamlar her ülkede farklılık gösterir. Örneğin yurtdışında boşanan kişilerin apostil şerhini hazırlamaları için başvurmaları gereken yer mahkemelerdir. Mesela Amerika’da boşanma gerçekleştirildiğini varsayarsak Amerika’daki boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfizi için bireyler Amerika Mahkemesinin vermiş olduğu karara şerh uygulayacakları için bu mahkemeye apostille şerhi için başvuru yapmaları gerekir. Apostille şerhi yapılacak belge ülkemizde iki farklı şekilde alınabilir. Apostille şerhi alınacak belge bir idari belge ise, valiliklerden bu apostil şerhi alınabilir. Diğer yandan idari bir belge ise apostil şerhi adli yargı makamlarından alınmalıdır.
Apostille şerhi eksiksiz ve doğru düzenlenmiş olmalıdır. Bu şerhte olacak bir eksiklik ya da yanlışlık durumunda Türkiye’de açılacak olan boşanma tanıma tenfiz davası istenilen sonuçla neticelenmeyecektir. Apostil şerhinde hangi unsurların bulunması gerektiği ile ilgili olarak mutlaka bireyler sıkı bir kontrol yapmalıdırlar. Aksi durumda boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfizi işlemi gerçekleşmeyecektir.
Apostille şerhi alırken bireyler, mutlaka belgeyi düzenleyen ülkenin ismi, bu belgeyi düzenleyen kişinin adı soyadı ve ünvanı, apostille şerhini imzalayan kişinin adı ve soyadı, belgeye konulan mühürün hangi makam tarafından basıldığı, apostille şerhinin düzenlenme tarihi, apostille şerhi düzenleme yeri, tasdik yapılan tarih,şerhi düzenleyen makam, postil şerhi numarası, belgeyi düzenleyen makamın kaşesi ya da mührü, apostille şerhi düzenleyen kişinin imzası gibi unsurların bulunup bulunmadığı dikkatlice kontrol edilmelidir.
boşanmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum
Apostil Şerhi Nedir Nereden Nasıl Alınır? ile ilgili size danışmak istiyorum
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş
ben de bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
ben de bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
merhaba,boşanma avukatı arıyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz
boşanma davası sürerken nelere dikkat etmeliyim
İyi günler, boşanma konusunda yardıma ihtiyacım var
en kısa sürede nasıl boşanabilirim
Apostil Şerhi Nedir Nereden Nasıl Alınır? hususunda sizden yardım talep ediyorum
çekişmeli boşanma ne kadar sürer
boşanma davası açmam gerek ne yapmalıyım
boşanma avukatı tutmalımıyım
boşanma konusunda yardımlarınızı bekliyorum
size nasıl ulaşabilirim
boşanmak istiyorum ama yardım gerekiyor
anlaşmalı boşanmak istiyorum
en kısa sürede nasıl boşanabilirim
boşanma davasını ben mi açmalıyım
boşanırsam mal paylaşımı nasıl olur
anlaşmalı boşanma nasıl yapılır
boşanma hakkında soru sormak istiyorum
boşanma konusunda hukuki destek istiyorum
Apostil Şerhi Nedir Nereden Nasıl Alınır? ile ilgili size danışmak istiyorum
boşanma davası nasıl açılır
merhaba,boşanma avukatı arıyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz
boşanmak istiyorum ama yardım gerekiyor
boşanma konusunda yardımlarınızı bekliyorum
boşanma davası avukatı arıyorum
eşimden boşanmak istiyorum Apostil Şerhi Nedir Nereden Nasıl Alınır? konusunda yardım lütfen
Yararlı bir yazı olmuş
ben de bu konuda yardımlarınızı bekliyorum